Târgul Internațional de Arte Vizuale
Se încarcă

Anunț 14.01.2022


Dragi artiști,

Cu regret anunțăm că cea cunoscută ca fiind sufletul proiectului atât de iubit și apreciat de artiștii plastici, Târgul Internațional de Arte Vizuale - TIAV, Magdalena Ștefănescu Darvari, a plecat dintre noi.

O veste tristă care ne-a determinat să luăm o pauză în organizarea evenimentului anunțat pentru sfârșitul lunii noiembrie a anului 2021 și amânat din condiții obiective legate de pandemie, pentru primăvara acestui an.

Suntem în măsură să vă comunicăm că, în prezent, ne-am adunat forțele pentru a duce la bun sfârșit ediția atât de mult dorită și așteptată de Magda, cum era cunoscută de iubitorii de artă și artiști plastici.

În memoria acesteia vom face toate eforturile pentru a organiza evenimentul în primăvara acestui an.

Pe măsură ce vom avea date exacte privind perioada de desfășurare a TIAV din 2022 vă vom aduce la cunoștință detalii.

Cu apreciere și mulțumiri pentru înțelegere,

Conducerea Asociației Socio-Culturală CONCEPT, organizator TIAV

Magda


IN MEMORIAM - MAGDALENA ȘTEFĂNESCU DARVARI

Absolventă de Litere la Universitatea din București, personalitate polivalentă, iubitoare de frumos, cu preocupări în domeniul tehnicilor de dezvoltare personală, MAGDALENA ȘTEFĂNESCU DARVARI este recunoscută drept fondatoarea Târgului Internațional de Arte Vizuale, cel mai amplu eveniment cultural al anilor 2000.

Cu o prodigioasă activitate în zona organizării de evenimente culturale naționale și internaționale, de numele ei se leagă: 7 ediții ale Târgului Internațional de Arte Vizuale, 7 titluri editoriale de carte de artă, Expoziția de Artă Românească Contemporană de la Chicago (2011) și alte Expoziții de Artă Românească. Pasiunea pentru artă a dus-o și spre organizarea de cursuri de pictură, grafică, teatru, dans, limbaj nonverbal pentru copii și adulți.

Cel mai amplu proiect rămâne, de departe, TIAV. Acesta își are originile în 1998 când Magdalena Ștefănescu Darvari a decis să organizeze cel mai mare eveniment cultural din domeniul, în contextul unei piețe de artă care, la acea vreme, nu era pe deplin formată.

Ca președinte TIAV, Magdalena Ștefănescu Darvari declara: ”încercăm nu numai să teoretizam piața de artă, ci să ne ocupăm și de latura practică, cu efecte imediate și vizibile”.

Împreună cu pictorul Aurel Pătrașcu, beneficiind de sprijinul a două personalități uriașe ale artei românești contemporane, a căror prezență va dăinui în istoria TIAV, Horia Bernea și Alin Gheorghiu, TIAV a devenit repede un reper printre iubitorii de artă.

”Receptarea actului artistic ca fenomen social s-a schimbat, vizibil, în bine. Am îngropat «Cântarea României», oricât s-ar strădui unii să o continue. Nu mai rezonează. Spiritele s-au subțiat, au devenit receptive și au învățat să se muleze pe estetic și pe frumos. Ne preocupă să recreăm prin aceste evenimente culturale modalitățile de afirmare a arhetipului național,” este declarația președintei TIAV care propunea o nouă ediție, în 2021, la 23 de ani de la prima interacțiune cu publicul iubitor de artă din România

Până la trecerea în neființă, Magdalena Ștefănescu Darvari a fost directorul Asociației Socioculturale Concept care organizează TIAV.Anunț 14.10.2021

Având în vedere creșterea alarmantă a incidenței cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul Municipiului București, Târgul Internațional de Arte Vizuale - TIAV 2021 se amână până la odată ce va fi comunicată ulterior.

Decizia vizează restricțiile cu privire la evenimentele fizice, posibilitatea de a avea câți mai mulți participanți (vizitatori) la standurile artiștilor înscriși și ale galeriilor de artă și caselor de licitații.

Totodată, bineînțeles, decizia de amânare este menită să protejeze sănătatea tuturor persoanelor implicate în eveniment (artiști, vizitatori, organizatori), în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectări.

Înscrierile pentru TIAV 2021 continuă până la data de 25 Decembrie 2021.

Aurel Pătrașcu,

președinte Asociația Socioculturală Concept

Pictor cu renume internațional, unul dintre cei mai din România, dar și în colecții internaționale (Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Scandinavia, Tokyo, Egipt și America).

"Am pus bazele TIAV cu 23 de ani în urmă. Este primul proiect de anvergură mari artiști plastici contemporani români, lucrările sale aflându-se în cele mai importante colecții private si de stat destinat pieței artei vizuale din România, creat ca o platformă de promovare a artiștilor contemporani și a istoriei artei plastice naționale. La fiecare din edițiile anterioare, organizate în locații deosebite precum Muzeul Național de Artă, Palatul Cotroceni, Teatrul Național, Romexpo, au participat aproximativ 500 de artiști plastici și nu numai"

Magdalena Ștefănescu Darvari,

director Asociația Socioculturală Concept

Rescriem istoria unui proiect de succes. Revenim în 2021 cu o nouă ediție a TIAV, la 23 de ani de la primul eveniment destinat artei plastice organizat în România.

"Receptarea actului artistic ca fenomen social s-a schimbat, vizibil, în bine. Am îngropat «Cântarea României», oricât s-ar strădui unii să o continue. Nu mai rezonează. Spiritele s-au subțiat, au devenit receptive și au învățat să se muleze pe estetic și pe frumos. Ne preocupă să recreăm prin aceste evenimente culturale modalitățile de afirmare a arhetipului național."